ATHENE - De Griekse regering moet komende vrijdag een afgerond plan over de beoogde bezuinigingen presenteren aan de eurozonepartners, tijdens een informele bijeenkomst van ministers van Financiën op Cyprus. 

Dat meldde Athens News Agency maandag, op basis van een ambtenaar van het Griekse ministerie van Financiën.

Het plan voor 2013 en 2014 moet worden ingediend ''ongeacht of er een akkoord is bereikt met de trojka'', aldus de ambtenaar.

Een topambtenaar in Brussel zei maandag dat de ministers een ''snapshot'' zullen krijgen van de situatie. Een beslissing wordt niet verwacht.

Trojka 

Eerder werd al bekend dat de besprekingen over de bezuinigingen met de trojka van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB) moeizaam verlopen. Onderdelen van de voorstellen zijn afgewezen, maar het is niet bekend welke delen.

Met het plan wilde Griekenland in 2 jaar tijd bijna 12 miljard euro bezuinigen. Alleen als de waarnemers ermee akkoord gaan, kan Griekenland nieuwe noodsteun krijgen.

Bronnen in Brussel denken dat het eindrapport van de trojka mogelijk niet voor de vergadering van ministers van Financiën begin oktober klaar is. Ingewijden stellen dat er tijdens de vergadering van vrijdag geen discussies zullen zijn over een aanpassing van het hulpprogramma.

Gekrompen

De Griekse economie zal naar verwachting in de periode 2008-2012 met een vijfde zijn gekrompen, gedeeltelijk vanwege de verschillende bezuinigingsrondes. Een op de vier Grieken is inmiddels werkloos.

Alle berichten over Griekenland en de schuldencrisis