ROME - De Italiaanse economie is in het tweede kwartaal wat sterker gekrompen dan aanvankelijk gedacht.

Het bruto binnenlands product in de derde economie van de eurozone nam met 0,8 procent af ten opzichte van het eerste kwartaal.

Dat maakte het statistiekbureau Istat maandag bekend op basis van definitieve cijfers.

In een eerdere raming werd een krimp van 0,7 procent gemeld. De herziening heeft te maken met een zwakker dan verwachte binnenlandse vraag.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Istat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Herstel

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011 slonk de Italiaanse economie met 2,6 procent in vergelijking met 2,5 procent in een eerdere raming.

Italië zit al sinds halverwege 2011 in een recessie. De voornaamste economische indicatoren duiden er op dat een herstel pas in de loop van 2013 zal ontluiken.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Istat. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Ondanks de slechte economie behoudt meer dan de helft van de Italianen vertrouwen in premier Mario Monti. Dat blijkt uit een peiling die de krant la Repubblica maandag publiceerde.

55 procent van de ondervraagden zei vertrouwen in de premier te hebben. Ook het zakenkabinet dat Monti leidt, heeft de steun van meer dan de helft van de bevolking.

Het percentage ondervraagden dat zijn vertrouwen in het kabinet uitspreekt, is wel gedaald van 78,6 procent bij zijn aantreden in november naar 52,3 procent nu.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier