AMSTERDAM - De terroristische aanslagen in Madrid blijven de beurshandel in hun greep houden. De Europese beurzen noteerden vrijdag opnieuw verliezen. Vooral de reisgerelateerde fondsen moesten het ontgelden.

De beleggers zijn bang dat de economische groei in Europa in gevaar kan komen, als blijkt dat de terreurbeweging al-Qaeda achter de aanslagen in de Spaanse hoofdstad zit.

De beurzen kregen het donderdag al flink voor de kiezen toen de omvang van de terroristische acties in Madrid duidelijk werd. Vrijdagochtend waren het opnieuw de verkopers die de aandelenhandel domineerden. De AEX-index in Amsterdam verloor 1,8 punten (0,5 procent) op 342,14 punten. Ook Londen verloor 0,5 procent. De indexen in Parijs en Frankfurt daalden achtereenvolgens 0,9 en 1 procent.

Net als donderdag moest de reisbranche het ontgelden. Beleggers zijn bang dat het toerisme een flinke knauw krijgt door de aanslagen. Reisgigant TUI verloor in Frankfurt meer dan 6 procent, de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways leverde 3,3 procent in en haar Spaanse concurrent Iberia 7,5 procent.

Allianz

Ook de verzekeraars deden het niet goed. In Frankfurt noteerde Allianz een verlies van 2,7 procent, AXA verloor in Parijs bijna 3 procent. Aegon verloor slecht 0,3 procent nadat het beter dan verwachte cijfers had gepresenteerd.

In Amsterdam was KLM een van de grote dalers (min 5,4 procent op 15,82 euro). De luchtvaartmaatschappij stond onderin de MidKap-index, die zelf 1,6 procent verloor op 376,07 punten. Een andere verliezer in de MidKap was bodemonderzoeker Fugro, dat zijn jaarwinst vorig jaar met de helft zag dalen. Het aandeel werd 2,50 procent minder waard en kost nu 44,85 euro. In de AEX was uitgever VNU een van de weinige stijgers met 1,4 procent op 23,47 euro.

Op de valutamarkt veranderde er niet zoveel. De dollar trok licht aan. De euro noteerde daardoor 1,2250 dollar, tegen een slotstand van 1,2285 dollar op donderdag.