AMSTERDAM - De directie van telecomconcern KPN neemt maandagochtend een petitie in ontvangst van ruim 3600 KPN'ers die het oneens zijn met de voorgenomen 'nullijn' voor het personeel.

Woordvoerder Caspar Vlaar van KPN-bond Qlix zegt verbaasd te zijn over het grote aantal ondertekenaars. "De doelstelling was 500 handtekeningen, dus het onderwerp blijkt sterk te leven", aldus Vlaar.

Qlix (1100 leden bij KPN) voert samen met de bonden FNV, CNV en VPP actie tegen de in hun ogen verkeerde strategie van KPN. "Hoe kan het dat de directie van KPN niet lijkt te merken dat medewerkers het gevoel hebben ‘speelbal’ te zijn geworden van aandeelhouders en de waan van de dag", aldus de petitie.

Vlaar zegt te erkennen dat de omzet en winst van KPN onder druk staan, "maar dat rechtvaardigt nog geen nullijn". "We willen onderhandelingen over een realistische cao."

Afgrond

KPN maakt volgens de bonden nog altijd keurig winst. "Ik zou het begrijpen als je als bedrijf meerdere jaren verlieslatend bent en je staat aan het randje van de afgrond. Maar in de huidige omstandigheden is het gewoon niet uit te leggen."

KPN pakt de petitie volgens Vlaar wel "open en transparant" op. Een cameraploeg van het bedrijf registreert het aanbieden van de petitie en zal dit uitzenden op het interne netwerk.

Vlaar verwacht mede door het grote aantal ondertekenaars op z'n minst een handreiking van KPN. Dinsdag zullen de bonden de petitie onder de aandacht brengen tijdens een aandeelhoudersvergadering van KPN.

"Wij gaan hen vragen om een toontje lager te zingen en de directie te laten investeren in de lange termijn van het bedrijf", aldus Vlaar.