Geen akkoord over Griekse bezuinigingen

AMSTERDAM - De drie Griekse coalitiepartijen hebben zondag geen overeenstemming bereikt over bezuinigingen ter waarde van 11,5 miljard euro.

Volgens premier Antonis Samaras zijn de bezuinigingen cruciaal om het vertrouwen in Griekenland op de financiële markten te herstellen.

Samaras en de leiders van de twee andere partijen, socialist Evangelos Venizelos en Fotis Kouvelis van het kleine Democratisch Links, konden het niet eens worden over bezuinigingen op pensioenen en lonen.

Venizelos en Kouvelis willen dat Athene meer tijd krijgt van de internationale schuldeisers om bezuinigingen door te voeren.

Maatregelen

"We kunnen niet meer vragen van mensen dan ze kunnen geven", zei Venizelos. "Er zijn maatregelen waar we niet mee kunnen instemmen, zoals keihard snijden in pensioenen en uitkeringen voor mensen met een handicap."

Venizelos en Kouvelis ontkenden dat de regeringscoalitie op losse schroeven staat.

Woensdag verder

De drie partijleiders gaan woensdag weer om de tafel zitten. Samaras spreekt maandag met een delegatie van de zogenoemde trojka, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds. Dinsdag is hij in Frankfurt voor overleg met Mario Draghi, de president van de ECB.

Griekenland moet de bezuinigingen doorvoeren om in aanmerking te komen voor de volgende tranche van de noodlening van de trojka. De schuldeisers willen dat Griekenland de bezuinigingen in 2013 en 2014 invoert. Venizelos heeft gezegd dat Griekenland zeker een of twee jaar extra de tijd nodig heeft.

Alles over Griekenland en de schuldencrisis

Lees meer over:
Tip de redactie