AMSTERDAM - Voormalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink is kritisch over het ongelimiteerd opkopen van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank (ECB). 

Dat heeft Wellink zondag gezegd in het tv-programma Buitenhof. "Het mechanisme is in zijn praktische uitwerking problematisch", zei Wellink over het donderdag aangekondigde beleid van de ECB.

Het zal erop uitdraaien dat de ECB straks zit met obligaties waar banken en andere investeerders van af willen. "Als ze dit echt gaan uitvoeren, is het einde van het verhaal dat de ECB wordt opgezadeld met heel veel schuldpapier dat niemand wil hebben."

Wellink trok verder in twijfel of de ECB wel kan besluiten om te stoppen met hulp aan een land als dat land niet genoeg bezuinigt, zoals de bedoeling is. Dat besluit zal leiden tot groot verlies op de obligaties die in het bezit zijn van de ECB. "Het is alsof je een pistool tegen je eigen hoofd hebt. Als je stopt, raak je niet alleen dat land, maar ook je eigen voorraad papier."

Soevereiniteit

Volgens Wellink moeten de EU-lidstaten ervoor zorgen dat de ECB het nieuwe beleid niet hoeft uit te voeren. "De beste oplossing is dat overheden nu snel hun verantwoordelijkheid nemen en de dingen doen die noodzakelijk zijn. Daar hoort bij de overdracht van soevereiniteit."

Wellink wilde niet expliciet zeggen of hij, anders dan zijn opvolger Klaas Knot, in de vergadering van het ECB-bestuur tegen het nieuwe beleid zou hebben gestemd. "Ik vind het een heel goede vraag, maar ik laat het aan u om op basis van wat ik heb gezegd te beoordelen wat ik gestemd zou hebben."