BERLIJN - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft vrijdag een eerste concessie aan het stakende cabinepersoneel gedaan.

Op het vliegveld van Berlijn zal het bedrijf geen tijdelijke stewards en stewardessen meer inzetten. Dat maakte Lufthansa bekend op zijn website.

Ook maakte de Duitse vakbond voor cabinepersoneel UFO en Lufthansa bekend dat ze weer met elkaar in gesprek gaan. Vakbondsvoorzitter Nicoley Baublies zei vrijdag dat er geen nieuwe stakingen worden gepland zolang de partijen met elkaar in gesprek zijn. De eerste verkennende gesprekken beginnen al vrijdag, zei een woordvoerder van UFO.

De staking van vrijdag ging gewoon door. Daardoor heeft Lufthansa vrijdag ongeveer de helft van de geplande vluchten moeten schrappen. Passagiers van Lufthansa hebben nog tot donderdag last van de staking. Volgens de luchtvaartmaatschappij vallen van zaterdag tot donderdag nog 41 vluchten uit.

Het cabinepersoneel vecht een loonconflict uit met de werkgever. Het eist een loonsverhoging van 5 procent en beperking van de inzet van tijdelijk personeel. De directie biedt een loonsverhoging van 3,5 procent.

Chaos

Ondanks de staking van Lufthansa bleef chaos op de Duitse stations uit. In de loop van vrijdagmiddag liet Deutsche Bahn weten tot dan toe ongeveer 10.000 extra passagiers te hebben vervoerd. Het bedrijf kon de extra passagiers vervoeren zonder extra treinen in te zetten, omdat er op vrijdag altijd meer treinen rijden.

Lufthansapassagiers kunnen hun vliegtickets laten omzetten in treinkaartjes. Deutsche Bahn verwachtte vooral extra passagiers op de verbindingen Frankfurt-München, Frankfurt-Berlijn en München-Stuttgart. Met name op de eerste twee trajecten was het drukker dan normaal. De vervoerder verwacht de drukte op vrijdagavond ook te kunnen opvangen zonder extra treinen te laten rijden.

Ook bij autoverhuurbedrijf Europcar liep het niet storm. Er belden de nodige passagiers die een auto wilden huren, omdat ze waren gestrand. Maar ongeveer evenveel mensen moesten door de staking een gereserveerde auto annuleren.