AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam heeft de handelsweek vrijdag positief afgesloten. De AEX-index passeerde kort voor het eind van de handel de grens van 500 punten, maar sloot daar net onder. De graadmeter van de belangrijkste beursfondsen ging omhoog met 4,09 punten naar 499,00 punten, een stijging van 0,83 procent.

Bekijk video

Op de beursvloer werd gesproken van een hele goede beursweek. De afgelopen vijf handelsdagen was er volgens handelaren duidelijk sprake van een opleving. "De beurs beweegt zich al maanden binnen een bandbreedte van circa 480 tot 510 punten. We zitten nu weer aan de bovenkant", concludeerde een commissionair.

Gevoelssfeer

De oorzaak van de spurt die de AEX-index op het laatste moment trok, moest volgens een beursman vooral worden gezocht in de 'gevoelssfeer'. Vanaf maandag kent de AEX-index een nieuwe samenstelling en weging door de komst van CMG en Van der Moolen. Versatel en UPC ruimen het veld.

Ook reageerde het Damrak positief op berichten uit de Verenigde Staten. Daar vielen cijfers over de consumentenbestedingen, de inkomensontwikkeling en de bedrijvigheid in de industrie gunstiger uit dan was verwacht.

ASML

De grootste winnaar in de AEX-index was ASML met een koersstijging van 4,6 procent naar 24,80 euro. Daarna kwam telecombedrijf KPN. Het aandeel sloot 4,2 procent hoger op 5,75 euro.

Ook de andere beurzen in Europa boekten winst. In Londen sloot de FTSE-index 1,3 procent hoger. De CAC-index in Parijs steeg met 0,5 procent. Op de beurs in Frankfurt, die pas om 20.00 uur sluit, stond de DAX-index aan het eind van de middag 1 procent in de plus.

Euro

Op de valutamarkten ging de koers van de euro omlaag onder invloed van het positieve nieuws over de Amerikaanse economie. Bij het slot van de handel in Amsterdam werd 0,8645 euro genoteerd in vergelijking met 0,8660 op donderdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling daalde van 0,6125 tot 0,6095 pond.