
Hypotheekrenteaftrek beschermen prioriteit Rutte
Hij waarschuwt dat huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek sterk worden benadeeld als de VVD geen deel uitmaakt van het nieuwe kabinet, schrijft de krant vrijdag.
Volgens Rutte hebben andere partijen in hun verkiezingsprogramma opgenomen dat er wordt ingegrepen bij mensen met een lopende hypotheek.
De VVD-leider noemt dat 'niet betrouwbaar, niet eerlijk en niet rechtvaardig geredeneerd vanuit de overheid'. In de krant zegt Rutte dat als zijn partij niet in het kabinet zit, dat het einde betekent van aflossingsvrije hypotheken voor bestaande gevallen. "Die garantie kun je bijna geven."
Volgens Rutte is er voor de VVD geen ander onderwerp dat opweegt tegen het beschermen van de aflossingsvrije hypotheek voor bestaande gevallen. "Ik kan me niks voorstellen. Het is voor mij de absolute topprioriteit."
PvdA
De uitspraak van Rutte is bij andere partijen lauw ontvangen. PvdA en SP vinden dat bij het formeren zeker over de hypotheekrenteaftrek moet worden gesproken.
''Het is onverstandig om op deze manier weer een taboe op de hypotheekrenteaftrek te leggen'', zei PvdA-leider Diederik Samsom vrijdag in een interview bij RTLZ. Hij wil over een periode van 20 tot 30 jaar de hypotheekrenteaftrek langzaam afbouwen.
Rutte ''denkt electoraal te kunnen winnen door schijnzekerheid te bieden'', aldus Samsom. Hij gaat ervan uit dat de problemen die de woningmarkt ''in gijzeling'' houden ''eindelijk kunnen worden opgelost'' na de verkiezingen.
Roemer
Ook SP-leider Emile Roemer vindt het ''onverstandig'' van de VVD om zo in te zetten op de bescherming van de aflossingsvrijehypotheek voor bestaande gevallen.
''Iedereen weet dat we iets aan de hypotheekrenteaftrek moeten doen'', stelde hij tegenover Radio1. De SP wil de hypotheekrenteaftrek alleen laten gelden over de eerste 350.000 euro schuld.
Rutte zei vrijdag in De Telegraaf ''één ding zeker te weten''. ''Als de VVD niet in het kabinet zit, betekent dat het einde van aflossingsvrije hypotheken voor bestaande gevallen. Die garantie kun je bijna geven'', aldus de VVD'er. Hij noemde de hypotheekrenteaftrek geen breekpunt, maar sprak wel van een topprioriteit. ''Hoe groter wij worden, hoe groter ook de mogelijkheid is om het ook waar te maken'', stelt hij.
Pechtold
D66-leider Alexander Pechtold vraagt zich af wat de woorden van Rutte daadwerkelijk waard zijn. Pechtold: "Rutte beloofde bij de vorige verkiezingen dat de VVD de hypotheekrenteaftrek niet zou aanpassen. Die belofte brak hij. Nu belooft hij opnieuw de hypotheekrente niet aan te passen. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen denken 'wat zijn de beloftes van Rutte voor verkiezingen nog waard?'"
Pechtold wijst erop dat Rutte mensen onnodig bang maakt voor een aanpassing van de hypotheekrenteaftrek in ruil voor een verlaging van de inkomstenbelasting en het afschaffen van de overdrachtsbelasting.