ROTTERDAM - De AVR-verbrandingsoven op Rotterdam-Zuid wordt door de Overijsselse ondernemer Hennie van der Most voor 10 tot 15 miljoen euro omgetoverd tot pretpark Speelstad Rotterdam.

Dat maakte hij vrijdagmiddag bekend op het terrein van de voormalige afvalverbrandingsoven.

Van der Most staat bekend als ondernemer die grote bedrijfsgebouwen opkoopt om er iets nieuws in te beginnen, vaak in de recreatiesfeer. Zo kocht hij in de jaren 90 de Duitse kerncentrale Kalkar op om er pretpark Wunderland op te zetten. Inmiddels bezit hij bijna 15 bedrijven. Speelstad Rotterdam moet in 2014 open.

Op het terrein komen zowel binnen als buiten allerlei attracties voor de hele familie. Welke dat precies zijn, weet hij nog niet. Hij denkt onder meer aan een kleine achtbaan, draaimolens en botsauto's. Een deel van de attracties heeft hij nog op voorraad liggen.

Speelstad Oranje

Volgens de ondernemer wordt de Rotterdamse attractie vergelijkbaar met Speelstad Oranje, het indoorpretpark van Van der Most in Drenthe. De entreeprijs zal rond de 20 euro liggen.

Voor de gemeente Rotterdam komt het goed uit dat de kathedraal, zoals de oven in de volksmond wordt genoemd, een nieuwe bestemming krijgt. Rotterdam-Zuid is al jaren een probleemgebied.

Met het Nationaal Programma Kwaliteitssprong Zuid willen onder anderen de gemeente en de Rijksoverheid het gebied er weer bovenop helpen.

Parkeerterrein

Op het terrein, 25.000 vierkante meter groot, komt een parkeerplaats voor 600 auto's. Verkeersproblemen naar de Speelstad verwacht verantwoordelijk wethouder Hamit Karakus niet direct. ''En als die er zijn, gaan we die met elkaar oplossen'', aldus Karakus. Van der Most denkt dat hij zelf een à twee dagen per week bij de verbouwing aanwezig is.

In principe blijven alle gebouwen op het terrein staan. Wel moet er asbest worden verwijderd, maar daar verwacht de ondernemer geen problemen mee. De miljoenen die voor de verbouwing nodig zijn, betaalt Van der Most uit eigen zak.