FRANKFURT - Een 24-uursstaking van cabinepersoneel houdt vrijdag een groot deel van de toestellen van Lufthansa aan de grond.

De Duitse luchtvaartmaatschappij heeft daarom de helft van de geplande vluchten geschrapt. Dat heeft een woordvoerder van de onderneming gezegd.

''Ongeveer de helft van de vluchten zal vrijdag worden uitgevoerd'', zei hij. Dat is iets meer dan de Duitse luchtvaartmaatschappij donderdag had aangekondigd. Toen deelde zij mee dat bijna 1000 van de 1800 geplande vluchten vrijdag niet zouden doorgaan.

De Nederlandse luchthaven verwacht geen noemenswaardige problemen te ondervinden van de staking van de Duitse stewardessen en stewards, omdat die vooraf was aangekondigd. Reizigers hebben zich er daardoor op kunnen voorbereiden.

NS Hispeed houdt de zaak scherp in de gaten, maar het spoorbedrijf gaat er niet vanuit dat de internationale treinen naar Duitsland overvol raken.

Extra treinen

De Duitse spoorwegen zetten vrijdag alle beschikbare treinen in om passagiers van Lufthansa te vervoeren. Onder de geschrapte vluchten zijn veel binnenlandse.

Het cabinepersoneel van Lufthansa vecht een loonconflict uit met de werkgever. De actievoerders eisen een loonsverhoging van 5 procent en beperking van de inzet van tijdelijk personeel. De directie biedt een loonsverhoging van 3,5 procent.

Aan de 24-uursstaking gingen kortere werkonderbrekingen vooraf.