WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwelkomt het plan van de Europese Centrale Bank (ECB) om weer staatspapier te gaan opkopen van landen die hulp aanvaarden van de Europese noodfondsen.

Dat heeft IMF-directeur Christine Lagarde donderdag laten weten. Het IMF staat klaar om mee te werken, zei Lagarde.

Het plan zal volgens haar bijdragen aan verbetering van de financiële situatie van de zwakkere eurolanden.

''Wij zien de acties van de ECB als een belangrijke stap richting versterking van de stabiliteit en groei in de eurozone'', aldus Lagarde.

De ECB maakte donderdag bekend dat zij het opkoopprogramma van staatsobligaties van zwakke eurolanden weer gaan hervatten. Daarmee willen zij de torenhoge rente waar vooral Spanje en Italië mee kampen drukken.

Rehn

Zwakke eurolanden zullen er zelf alles aan moeten doen voor gezonde overheidsfinanciën, duurzame economische groei en werkgelegenheid. Dat onderstreepte Europees Commissaris Olli Rehn (Monetair beleid en de euro) in een reactie op het besluit.

''De regeringen van zwakke eurolanden moeten actie blijven ondernemen om de overheidsfinanciën op orde te brengen, voor duurzame groei te zorgen en banen te scheppen'', aldus Rehn in een persverklaring. ''Het naleven van dit beleid blijft de verantwoordelijkheid van de betreffende regeringen.''

Roemer

SP-leider Emile Roemer is blij met het besluit. ''Het is heel goed dat de ECB nu zwaar geschut tegen de speculanten inzet die de euro proberen kapot te krijgen. Als klapperpistooltjes niet werken, moet je het kanon naar buiten rijden. De ECB doet wat ik al langer voorstel'', zegt Roemer.

''Een kwestie van gezond verstand en luisteren naar wat internationale economen zeggen. Jammer dat de rest van de Nederlandse politiek niet over de dijken keek en schande over mijn voorstel riep. Volgende keer eerst even nadenken en dan pas roepen, zeg ik vriendelijk tegen de collega's'', aldus de SP-leider.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier