AMSTERDAM - De Europese Cetrale Bank (ECB) handhaaft de rente op 0.75 procent.

Dat is donderdag bekend gemaakt. Het besluit is in overeenstemming met de gemiddelde verwachting van economen, maar beleggers hoopten op een verlaging van het leidende rentetarief.

De depositorente, de vergoeding die banken krijgen voor het stallen van kasgeld, blijft met 0 procent onveranderd.

Mario draghi, president van de centrale bank, maakte ook bekend weer te beginnen met het opkopen van staatspapier van zwakke eurolanden.

Mandaat

Met het handhaven van de rente houdt de ECB zich aan zijn mandaat: het bewaken van de prijsstabiliteit in de eurozone. De gemiddelde inflatie in de 17 landen waar met euro's wordt betaald, steeg in augustus tot 2,6 procent tegen 2,4 procent in juli. Dat is ruim boven de norm van bijna 2 procent die de centrale bank hanteert.

Een renteverlaging had de kwakkelende economie in de eurozone een impuls kunnen geven, doordat de leenkosten zouden zijn gedaald. Keerzijde van een lagere rente is dat de inflatie daardoor kan oplopen. Het is juist de kerntaak van de ECB om dat te voorkomen.

Koers

De euro won na het rentebesluit terrein ten opzichte van andere valuta's. De munt noteerde een koers van 1,2635 dollar, tegen 1,2610 dollar vlak voor de bekendmaking. Een reactie op de Europese effectenbeurzen bleef uit.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) spoorde de ECB eerder al aan tot meer actie. De organisatie maakt zich zorgen over de economische malaise in de Eurozone.  

Alles over de schuldencrisis in ons dossier

Vijf vragen over Euro-obligaties