AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) moet meer actie ondernemen om de onrust op de obligatiemarkten te bedwingen en de economische groei te stimuleren.

Dat zei de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag. De OESO maakt zich grote zorgen over de economische malaise in de eurozone, die inmiddels ook de sterke economieën in de eurozone raakt.

De hernieuwde oproep van de OESO komt enkele uren voor de bekendmaking van een rentebesluit door de ECB.

Ook is de afgelopen weken steeds meer discussie op gang gekomen over het wel of niet opkopen van staatsobligaties van zwakke eurolanden door de ECB.

Obligaties

De OESO wil dat de ECB inderdaad staatsobligaties opkoopt van landen die nu te maken hebben met hoge rentepercentages zodat de rente gaat dalen. Bovendien ziet de organisatie nog ruimte voor een verlaging van het rentepercentage dat de ECB rekent aan banken die bij de centrale bank aankloppen voor een lening.

De organisatie pleitte donderdag ook voor meer en snellere vooruitgang bij het opzetten van een bankenunie binnen de eurozone.

Groei

De OESO stelde de voorspellingen voor de economische groei van verscheidene landen in de eurozone in 2012 verder naar beneden bij. Duitsland groeit naar verwachting in 2012 met 0,8 procent, terwijl de OESO eerder dit jaar nog een groei van 1,2 procent voorspelde.

Frankrijk ontsnapt net aan krimp met een groei van 0,1 procent, tegen een eerder voorspelde 0,6 procent. De economie van Italië krimpt naar verwachting met 2,4 procent, in plaats van de eerder voorspelde krimp van 1,7 procent.

Ook landen buiten de eurozone hebben last van de crisis. Groot-Brittannië zal dit jaar een krimp van 0,7 procent laten zien, denkt de OESO. Eerder werd een groei van 0,5 procent verwacht.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier