AMSTERDAM - Huisartsenpensioenfonds SPH belegt in tabak omdat het fonds zijn beleggingsbeleid heeft uitbesteed aan een externe vermogensbeheerder.

Dat is de strekking van een reactie van het fonds op het nieuws dat SPH zijn beleggingen in tabak onlangs heeft uitgebreid.

"SPH belegt in tabak en onlangs zijn tabaksaandelen gekocht", bevestigt het fonds in een toelichting op zijn website. "Dat is mogelijk omdat SPH tabak niet heeft uitgesloten."

SPH heeft het vermogensbeheer uitbesteed "aan een aantal externe managers die de vrijheid hebben om wel of niet te beleggen in tabak".

Op dit moment heeft SPH ook geen ban op alcohol en dik makende producten. "SPH belegt hier in dezelfde mate in als andere pensioenfondsen."

Stijging

Sinds de aankoop van de aandelen British American Tobacco is de koers met 10 procent gestegen. Hiermee is het totaal van bijna 173.000 aandelen inmiddels al meer dan zeven miljoen euro waard.

Berichtgeving over de beleggingsstrategie van SPH leidde eerder dit jaar al tot Kamervragen.

Nadat het Financieele Dagblad deze week berichtte over de uitbreiding van het aandelenpakket British American Tobacco nam PvdA-kamerlid Attje Kuien zich opnieuw voor om minister Edith Schippers van Volksgezondheid aan de tand te voelen.