UTRECHT - De Nederlandse economie blijft voorlopig kwakkelen. Niet alleen de eurocrisis maar ook de verkiezingen van volgende week en de vermoedelijk langdurige formatie zorgen voor onzekerheid.

Dat schrijven economen van Rabobank in een rapport dat donderdag is verschenen.

Dit jaar krimpt de economie volgens de prognoses van Rabobank met 0,5 procent, gevolgd door een klein herstel van eveneens 0,5 procent in 2013. ''Ons land kampt met oplopende werkloosheid, krimpende consumptie, dalende huizenprijzen en een gebrek aan investeringen door bedrijven'', aldus de bank.

De wereldeconomie zal volgens Rabobank volgend jaar iets sneller groeien dan dit jaar. Het herstel in Europa, de Verenigde Staten en Japan verloopt echter nog buitengewoon traag.

De Europese economie kan wel profiteren van de groei in opkomende markten, zeker nu de goedkopere euro de export een steuntje in de rug biedt. Het positieve handelseffect van de lagere eurokoers zal volgens Rabobank evenwel tijdelijk zijn, omdat de eenheidsmunt naar verwachting aansterkt naarmate er voortgang wordt geboekt met het oplossen van de crisis.