FRANKFURT - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft voor vrijdag bijna 1000 vluchten moeten schrappen.

Daaronder zijn 16 vluchten van en naar Schiphol, meldde het bedrijf op zijn website.

Zeven geschrapte vluchten gaan van Amsterdam naar Frankfurt. Ook de zeven vluchten de andere kant op komen te vervallen. Bovendien gaan de vluchten van München naar Amsterdam en terug niet door. Lufthansa had voor vrijdag oorspronkelijk 1800 vluchten ingepland.

Op donderdag komen bijna 50 vluchten te vervallen en voor zaterdag zijn alvast 13 vluchten geannuleerd, maakte Lufthansa verder bekend.

Loonsverhoging

Het cabinepersoneel van Lufthansa legt vrijdag landelijk het werk voor 24 uur neer. De werknemers eisen een loonsverhoging en minder inzet van tijdelijke krachten. Lufthansa wil juist op de kosten besparen. Het cabinepersoneel heeft al 3 jaar geen loonsverhoging gehad.

Bij twee eerdere, maar kortere acties van het cabinepersoneel kwamen meer dan 500 vluchten van Lufthansa te vervallen. Duizenden reizigers werden gedupeerd door de werkonderbrekingen.

Volgens Lufthansa deed 80 procent van de ingeplande cabinebemanningen mee aan de stakingen. De Duitse luchtvaartmaatschappij telt circa 19.000 stewards en stewardessen.

NS Hispeed

NS Hispeed volgt de stakingen bij de Duitse luchtvaartmaatschappij nauwlettend, zegt een woordvoerster. Het spoorbedrijf probeert een mogelijke toename van reizigers zoveel mogelijk over de verschillende internationale treinen te spreiden.

De woordvoerster van NS Hispeed zei donderdag dat er geen redenen zijn om aan te nemen dat de treinen naar Duitsland overvol raken en een extra reizigersstroom niet aankunnen. NS Hispeed rijdt vrijdag met zeven intercity's naar Berlijn en 7 hogesnelheidstreinen (ICE) naar Frankfurt.