RIJSWIJK - Zeker een derde van de directeuren van woningcorporaties verdiende in 2011 een salaris dat boven de Balkenendenorm ligt.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Financieele Dagblad. Er werden 285 directeuren onderzocht, van wie er 83 meer verdienden dan de norm.

Acht bestuurders, van wie drie bij de Amsterdamse corporatie Ymere, komen uit op een salaris van ruim 300.000 euro per jaar. Thom Aussems, van de relatief kleine corporatie Stichting Trudo (6218 woningen), ontving in 2011 volgens de krant 368.857 euro.

De brancheverenigingen van commissarissen en directeuren van woningcorporaties lieten eind vorig jaar zelf weten dat van de nieuw aangetreden bestuurders niemand meer dan de Balkenendenorm verdient en dat van zittende directeuren in sommige gevallen het salaris werd bevroren.

Salariscode

Sinds juli 2010 geldt een salariscode voor de sector. Hoe groter de corporatie, hoe meer een directeur mag verdienen.

Bestuurders mogen overigens ook volgens de nieuwe code meer dan de Balkenendenorm verdienen. Ze moeten daar dan wel toestemming voor vragen van een speciale commissie.

Dalen

Volgens de vereniging van woningcorporaties Aedes voldoen alle nieuwe contracten aan de code en dalen de beloningen daardoor. Het is volgens de organisatie echter niet mogelijk om in te grijpen in contracten die voor juli 2010 zijn afgesloten.

De meeste contracten dateren nog van voor die tijd. Daardoor kan het zijn dat directeuren van Aedes-leden nog boven de norm verdienen, aldus een woordvoerder.