AMSTERDAM - De financiële markt rekent erop dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag de rente met 25 basispunten verlaagt naar 0,5 procent, het laagste niveau ooit.

Ook gaan marktkenners ervan uit dat de ECB nieuwe steunmaatregelen aankondigt, zoals een hervatting van het opkopen van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties.

ECB-president Mario Draghi heeft die verwachting zelf geschapen door in augustus te zeggen er alles aan te zullen doen om de euro te redden.

Het plan om staatsobligaties op te kopen, stuit echter op fel verzet van de Duitse centrale bank. Topman Jens Weidmann en de Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rösler zien het opkoopprogramma als een drug waaraan overheden verslaafd dreigen te raken.

Oplossing

''Het opkopen van staatsobligaties is geen permanente oplossing van de schuldencrisis omdat de inflatie erdoor wordt aangejaagd'', aldus Rösler. Volgens Weidmann is het opkoopprogramma zelfs in strijd met de wet omdat de ECB in zijn ogen rechtstreeks overheden financiert.

Draghi wil dat noodlijdende landen zich eerst tot de noodfondsen EFSF en ESM wenden voordat ze bij de ECB aankloppen. Als de fondsen steun verstrekken, dan gebeurt dat alleen in ruil voor verregaande hervormingen.

De Italiaanse premier Mario Monti zei woensdag dat het mandaat van de ECB ruimte laat om in te grijpen. Monti pleit al langer voor het dempen van de verschillen in rentetarieven waartegen landen lenen.

Struikelblok

Een potentieel struikelblok voor alle reddingsplannen is het Duitse Constitutionele Hof. Dat buigt zich op 12 september over de vraag of het permanente noodfonds, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), strookt met de Duitse grondwet. Zonder Duitse deelname komt het ESM niet van de grond.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier

Vijf vragen over eurobonds