FRANKFURT - De rentes op Spaans en Italiaans staatspapier zijn woensdag gedaald door speculaties op een omvangrijk programma van steunaankopen dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag zou willen ontvouwen.

Persbureau Bloomberg berichtte daarover op basis van anonieme bronnen bij de ECB.

De ECB zou onder voorwaarden bereid zijn onbeperkt perifeer staatspapier met een looptijd tot 3 jaar op te kopen.

De steunaankopen zouden worden 'gesteriliseerd', wat wil zeggen dat de ECB voor een gelijk bedrag geld aan de markt onttrekt. Dat voorkomt inflatie als gevolg van een stijgende geldhoeveelheid.

Om in aanmerking te komen voor steunaankopen zouden landen wel eerst hulp moeten vragen aan de Europese noodfondsen en aan de daaraan gestelde voorwaarden moeten voldoen. Eurolanden die moeite hebben zelfstandig geld op te halen op de financiële markten, kunnen bij die fondsen terecht voor noodleningen, maar alleen in ruil voor stevige bezuinigingen.

Status

Persbureau Reuters meldde, eveneens op gezag van anonieme functionarissen, dat de ECB ermee akkoord gaat dat zij niet langer als eerste wordt terugbetaald als een land zijn schulden niet meer kan afbetalen.

Die status van de centrale bank leidde ertoe dat de interesse van private partijen afnam naarmate de ECB meer staatspapier opkocht.

''Niks nieuws onder de zon'', zei econoom Peter Vanden Houte van ING. ''Indien bevestigd zouden deze besluiten nauwelijks verrassend zijn.'' Volgens hem zijn de genoemde maatregelen in lijn met het beleid dat de ECB steeds heeft gepropageerd.

De rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen daalde woensdag van 6,6 tot 6,4 procent. De rente op vergelijkbare Italiaanse leningen daalde van 5,7 naar 5,5 procent. 

Alles over de schuldencrisis in ons dossier