AMSTERDAM - De Hongaarse premier Viktor Orban verwacht dat zijn land dit najaar een lening krijgt van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie.

Dat zei hij woensdag tegenover een aantal buitenlandse correspondenten.

Volgens Orban moet er nog enkele discussiepunten over de voorwaarden voor de lening worden gladgestreken, maar vorderen de gesprekken 'op een gestaag tempo'. O

ver een precies steunbedrag is nog niet gesproken, maar verwacht wordt dat dit gaat uitkomen op ongeveer vijftien miljard euro.

De premier van het niet-euroland vertelde dat enkele partijgenoten op zijn aanraden een resolutie gaan voorstellen om te voorkomen dat het IMF een streep kan zetten door eerder verstrekte subsidies en belastingverlichtingen. Die zijn onderdeel van een voor Orban belangrijk banenprogramma.

Recessie

De Hongaarse economie kampt met een recessie. In het tweede kwartaal kromp het bruto binnenlands product met 1,2 procent op jaarbasis. De inflatie in het land bedraagt 5,8 procent, het hoogste percentage binnen de EU.

Hongarije was eind 2008 het eerste land binnen de EU dat noodsteun van het IMF ontving. De regering van Orban besloot echter twee jaar geleden de lening stop te zetten zodat het land op eigen voorwaarden hervormingen kon doorvoeren.

De zwakker wordende Hongaarse forint en het dalende vertrouwen in de economie zorgden er eind vorig jaar voor dat het land opnieuw bij het fonds aanklopte.