ZWOLLE - Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu opent woensdagmiddag op een bedrijventerrein in Zwolle het eerste LNG-vulstation van Nederland.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu opent woensdagmiddag op een bedrijventerrein in Zwolle het eerste LNG-vulstation van Nederland. LNG (liquefied natural gas) is vloeibaar aardgas en geschikt als brandstof voor vrachtwagens en schepen.

Schultz' collega Maxime Verhagen (Economische Zaken) ondertekende kortgeleden een overeenkomst met een groep bedrijven in de Rotterdamse haven om het gebruik van de schone brandstof LNG in Nederland van de grond te tillen.

Doel is dat in 2015 minimaal 50 binnenvaartschepen, 50 zeeschepen en 500 trucks op LNG varen en rijden. Gebruik van LNG zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en fijnstof.

Het gas verbrandt tot 90 procent schoner dan diesel en is volgens pomphouder LNG24 uit Nieuwegein niet duurder.

Experiment

Het vulstation in Zwolle is gebouwd op initiatief van bouwbedrijf Ballast Nedam, dat experimenteert met trucks op LNG. Het is de bedoeling dat er op korte termijn ook vulstations worden geopend in Amsterdam, Rotterdam, Veghel, Venlo, Roosendaal, Duiven, Rijnsburg, en Pijnacker.