AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn donderdag zonder uitzondering verder omlaag gegaan na de aanslagen in Madrid. Ze waren al in de min geopend, maar de verliezen werden duidelijk groter toen de omvang van de aanslagen duidelijk werd.

De beurs in Madrid stond aan het begin van de middag op een daling van 2,1 procent. Voor Amsterdam bedroeg het verlies 2,5 procent, net als voor Parijs. Londen kwam er met een daling van bijna 2 procent nog relatief goed vanaf.

Frankfurt zat het meest in het rood met een daling van 3,5 procent. Daar moest een onderneming als TUI, die veel vakantiegangers naar Spanje vervoert, het bezuren met een koersdaling van bijna 5 procent.

Luchtvaart

Ook de luchtvaartsector kreeg klappen. Voor de luchtvaartmaatschappij Lufthansa stond een koersverlies van 3,1 procent op de borden. KLM was 3,7 procent lager. Het grootste verlies was gereserveerd voor British Airways, dat 8,75 procent moest laten liggen.

al-Qaeda

Hoewel de ETA wordt gezien als meest waarschijnlijke dader van de aanslagen, wordt ook de terreurorganisatie al-Qaeda genoemd. Die naam deed de beleggers de rillingen over de rug lopen. Gevoegd bij de twijfels die zijn opgedoken over economisch herstel, waren donderdag alle redenen aanwezig om aandelen te verkopen.

'Overdreven'

"Ik vind de paniekreactie erg overdreven. De neerwaartse waardering wordt verder niet technisch onderbouwd," aldus Ramon Boekhoff, handelaar bij AFS Capital Management. Eric de Bats, handelaar bij Today's Beheer, voegt daaraan toe: "Als blijkt dat het een ETA-aanslag was dan zullen de koersen zich eerder herstellen, dan wanneer blijkt dat Al-Qaeda ervoor verantwoordelijk was."

Damrak

De aanslagen in Madrid vanochtend drukken de stemming op het Damrak verder naar beneden. Financiele waarden staan onder druk. De AEX-index noteert 2,7% lager op 345,08. De Midkap daalt 2,78% tot 378,28. De staatsobligaties noteren overwegend hoger en de euro kost 1,2243 dollar.

Bij de financials noteren vooral Aegon en ING forse verliezen. Verzekeraar Aegon daalt 4,4% en bankverzekeraar ING verliest 4,5%. Ook de techfondsen staan onder druk. Philips daalt 4,9%, chipmachinefabrikant ASML noteert 4,6% lager en branchegenoot ASMI verliest 6%.

Versatel levert 9,5% in en KPN blijft vooralsnog buiten schot met 0,3% hoger. Andere glijders zijn uitzenders Vedior en Randstad, met een respectievelijk verlies van 6,2% en 6,3%. Ook KLM lift mee op het negatieve sentiment, het aandeel daalt 4,3%.