DEN HAAG - De Nederlandse hypotheekschuld bedroeg eind vorig jaar bijna 670 miljard euro. Dit is 111 procent van het bruto binnenlands product en daarmee het hoogste van de eurozone.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekendgemaakt.

Daar staat tegenover dat de waarde van alle koopwoningen tweemaal zo hoog is als de hypotheekschuld.

Daarnaast hebben huishoudens spaardepots en vorderingen op pensioenreserves die de hypotheekschuld riant overtreffen, aldus het CBS.

Beweeg de cursor over het diagram om het aantal te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Het totaal aan langlopende leningen van huishoudens is tussen 1996 en vorig jaar 3,8 keer zo groot geworden. Eind 2011 bedroeg de waarde van koopwoningen bijna 1,4 biljoen euro.

''Ondanks de recente daling van de huizenprijzen is de totale huizenwaarde nog altijd ruim tweemaal zo hoog als de totale hypotheekschuld. Dit neemt niet weg dat voor veel individuele huishoudens de woningwaarde lager is dan de aangegane hypotheek'', stellen de onderzoekers.

Beweeg de cursor over het diagram om het aantal te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Totaal

De totale spaartegoeden van Nederlandse huishoudens bedroegen eind vorig jaar 332 miljard euro, bijna de helft van de totale hypotheekschuld. De spaartegoeden nemen volgens het CBS sinds 2008 relatief sneller toe dan de hypotheekschuld.

De belangrijkste oorzaak van de hoge hypotheekschuld moet volgens het CBS gevonden worden in de enorme vraag naar koopwoningen vanaf midden jaren '90 tot de kredietcrisis in 2008. Daarnaast deden nieuwe hypotheekvormen hun intrede en versoepelden de voorwaarden waartegen hypotheken verstrekt konden worden.

Oosterburen

Het statistiekbureau wijst erop dat de Duitse hypotheekschuld anderzijds tot een van de laagste van Europa behoort. Bij de oosterburen nam vanaf midden jaren '90 het beschikbaar inkomen minder snel toe.

Verder is het fiscale klimaat voor hypotheken in Duitsland essentieel anders dan in Nederland. Zowel de gemiddelde huizenprijzen als de relatieve schuld namen in Duitsland dan ook af.