AMSTERDAM - De hypotheekrenteaftrek geldt straks alleen nog maar voor huiseigenaren die hun lening daadwerkelijk aflossen.

Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van het Belastingplan 2013 dat op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. De inperking van de aftrek na 1 januari voor nieuwe hypotheken gaat verder dan in het Lenteakkoord is afgesproken.

In de woningmarktafspraak in het Lenteakkoord spraken VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie af dat ook 'fictieve aflossers' hypotheekrenteaftrek behouden. Staatssecretaris van Financiën (VVD) Frans Weekers heeft de afspraak veel strenger geïnterpreteerd.

In de uitleg van Weekers is straks alleen nog de rente van nieuwe annuïtaire en lineaire hypotheken aftrekbaar. Banken en verzekeraars waren na het afsluiten van het Lenteakkoord al bang dat de inperking hierop zou uitdraaien. Ze vrezen dat hierdoor de woningmarkt verder op slot wordt gezet.

Verrast

De VVD is ''onaangenaam verrast'' door het bericht in de Volkskrant ''Dat is uiterst ongelukkig. Wij willen meer ruimte om fictief af te lossen'', zegt VVD-Kamerlid Helma Neppérus.

Volgens Neppérus bood de formulering in het Lenteakkoord van de Kunduzcoalitie ruimte voor de oplossing van de fictieve aflossing.

Die is nodig voor mensen om bijvoorbeeld in de eerste jaren na een dure verhuizing niet af te lossen en dat later in te halen en op die manier toch recht te houden op de hypotheekrenteaftrek. De VVD wil die flexibele interpretatie behouden. ''Strenger interpreteren moet niet gebeuren'', aldus Neppérus.

Fikse discussie

Ze denkt dat haar partijgenoot Weekers dat ook niet wil. Nadat de eerste versie van het Lenteakkoord in Brussel was ingeleverd, is er volgens Neppérus fikse discussie ontstaan over de uitwerking. De uitwerking zoals die volgens de Volkskrant nu in het Belastingplan van Weekers terecht zou komen is volgens Neppérus ''te beperkend''.

De ChristenUnie is het in principe eens met de VVD, maar wil wel eerst zien hoe Weekers het uitwerkt. ''Belangrijk aan een fictief annuïtair aflossingsschema is dat het ruimte en keuzevrijheid geeft voor de burgers. En de prikkel om af te lossen zit er wel in zo'n schema'', zegt Kamerlid Carola Schouten.

Voorkeur

D66'er Wouter Koolmees stelt dat de strenge interpretatie wel in lijn is met het Lenteakkoord, maar ook zijn partij heeft een voorkeur voor de mogelijkheid om met een zogeheten forfaitaire (fictieve) aflossing van de hypotheekschuld toch de hypotheekrente te kunnen aftrekken.