BRUSSEL - De Europese Commissie maakt serieus aanstalten om de bierbrouwers Heineken en Carlsberg wegens verboden kartelpraktijken aan te pakken. Zij maakte vrijdag bekend dat zij bezwaarschriften heeft uitgevaardigd tegen de twee concerns, een eerste stap naar mogelijke boetes.

Of het zover komt, staat nog niet vast. Heineken en Carlsberg krijgen bij voorbeeld nog de gelegenheid tot repliek, aldus de commissie. De brouwers worden ervan verdacht dat zij afspraken hebben niet intensief actief te zijn op elkaars thuismarkten.

De zaak sleept al sinds het voorjaar van 2000. Functionarissen van de commissie deden toen invallen bij Heineken en Carlsberg, een Deens concern. De gewraakte praktijken schijn volgens de commissie te zijn opgehouden, maar voor haar zijn dergelijke marktafspraken taboe.

Eind vorig jaar leidden soortgelijke onderzoeken tot boetes van bij elkaar 91,5 miljoen euro voor Belgische brouwers. Interbrew (Jupiler, Stella Artois) betaalde daarvan bijna de helft.

Er lopen nog andere onderzoeken naar andere illegale marktafspraken van brouwers in Frankrijk, Italië, Portugal en Nederland, maar die zijn volgens 'Brussel' nog in een vroeg stadium.