AMSTERDAM - Ondernemers kunnen de btw-verhoging die op 1 oktober ingaat niet doorrekenen aan hun klanten, omdat ze zich dan uit de markt prijzen. 

Ze moeten dus zelf voor de kosten opdraaien.

Veel bedrijven zullen daardoor het loodje leggen. De btw-verhoging komt bovendien op ''een heel ongelukkige datum''.

Voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland, de werkgeversorganisatie in het midden- en kleinbedrijf, heeft dat dinsdag gezegd in een debat met financieel specialisten uit de Tweede Kamer voor RTL Z.

Overheidstekort

In het Lenteakkoord hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie afgesproken dat het btw-tarief voor luxe goederen volgende maand stijgt van 19 naar 21 procent. De maatregel is nodig om het overheidstekort onder de EU-norm van 3 procent te krijgen.

Biesheuvel vindt ook dat het tekort omlaag moet, maar volgens hem zijn daarvoor betere methoden.

Versoepeling

Biesheuvel herhaalde dat hij de versoepeling van het ontslagrecht, die ook in het Lenteakkoord is afgesproken, verkeerd getimed vindt. Bedrijven kunnen straks personeel makkelijker ontslaan, maar draaien dan wel op voor de kosten van de eerste 6 maanden WW. Volgens Biesheuvel kunnen veel kleinere bedrijven die kosten niet opbrengen.

Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks sprak van ''doemverhalen''. Hij wees erop dat ondernemers in het verleden steeds op versoepeling van het ontslagrecht hebben aangedrongen.