AMSTERDAM - Het is ''onverstandig'' om nu te speculeren over de mogelijkheid om landen onvrijwillig uit de eurozone te zetten als ze zich niet aan de begrotingsregels houden.

Dat verwijt maakte PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk dinsdag aan het adres van CDA-staatssecretaris Ben Knapen. Hij deed dat in een debat bij RTLZ.

Knapen zei maandag dat in een nieuw verdrag de juridische mogelijkheid moet komen om vrijwillig of gedwongen de eurozone te verlaten.

Volgens Plasterk is dat ''een draai'' van Knapen en bovendien kan het een bankrun in landen als Griekenland en Spanje uitlokken.

Draai

Eddy van Hijum ontkende namens het CDA dat er sprake is van een draai. Landen moeten zich aan de afspraken houden en als ze dat niet doen, krijgen ze in eerste instantie boetes.

In het ''aller, aller-uiterste geval'' moet het dan mogelijk zijn om een land uit de eurozone te kunnen zetten. ''Solidariteit heeft zijn grens. Het houdt een keer op'', aldus Van Hijum.

In het debat werd de Kamerleden de vraag voorgelegd of Nederland nog een keer de portemonnee moet trekken als dat nodig is voor het overeind houden van de eurozone. VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en D66 antwoordden met ja, alleen de SP zei nee.

Extra minister

Opvallend was dat de SP voorstander is van een minister van Buitenlandse Handel en de VVD daar tegen is. Volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen moet Nederland ''fors inzetten’’ op handel. Nu doet een staatssecretaris dat, maar een minister heeft ''meer status'' in het buitenland.

VVD-Kamerlid Mark Harbers onderkent het belang van de buitenlandse handel voor de Nederlandse welvaart, maar is er op tegen om daar een aparte minister voor aan te stellen.

De portefeuille ligt nu bij een staatssecretaris (Henk Bleker) op het ministerie van Economische Zaken. Harbers' VVD wil een kleinere overheid en heeft liever mínder dan meer ministers. Het gaat om het beleid in het regeerakkoord, niet om de minister, aldus Harbers.

Lees alles over de aankomende Tweede KamerverkiezingenGriekenland en de schuldencrisis in onze dossiers