DEN HAAG - KPN begint met de inkoop van eigen aandelen voor een bedrag van 500 miljoen euro. Het telefonieconcern maakte dat donderdag bekend. Volgens KPN vertegenwoordigt het bedrag circa 3 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. De onderneming is van plan de aangekochte aandelen in te trekken.

KPN wil uitsluitend aandelen aankopen tegen een prijsniveau waarop waarde wordt toegevoegd voor de resterende aandeelhouders. Het inkoopplan past in de bedrijfsstrategie om geen overtollige kasmiddelen aan te houden. Daaraan werd al gerefereerd bij de presentatie van de resultaten over 2003. "We zijn tevreden dat we vandaag de eerste stap zetten om hier invulling aan te geven", verklaarde bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer donderdag.

Leningen aflossen

Tot en met juni 2004 gaat KPN daarnaast uit de beschikbare kasmiddelen ook 900 miljoen euro aan leningen aflossen. De geplande inkoop van aandelen en dividenduitkeringen leiden ertoe dat aandeelhouders tot circa 1,1 miljard euro aan kasmiddelen ontvangen.

Voor het aankoopprogramma heeft KPN toestemming moeten vragen aan de Nederlandse staat. Die is akkoord gegaan, maar is zelf niet van plan aandelen aan te bieden. De staat heeft een belang van 19,3 procent in KPN. De overheid is houder van een zogeheten gouden aandeel, dat haar vetorecht geeft bij belangrijke besluiten.

Overname

Diverse analisten beschouwen de aandeleninkoop als een signaal dat KPN het overnamepad voorlopig links laat liggen. Een woordvoerder van KPN ontkende dat echter. "We hebben genoeg kasgeld en andere middelen om kansen te grijpen als die zich voordoen."

In een toelichting op de jaarcijfers in februari zei Scheepbouwer dat KPN wil uitgroeien tot een grotere aanbieder van mobiele telefonie in West-Europa. Vlak daarvoor was naar buiten gekomen dat het miljardenbod van KPN op de Britse aanbieder van mobiele telefonie mmO2 was afgeketst.