DEN HAAG - Zakelijke dienstverleners hebben in de eerste helft van dit jaar beter geboerd dan vorig jaar. Reisbureaus en dienstverleners op het gebied van keuring en inspecties deden de beste zaken. 

Uitzendbureaus en de schoonmaakbranche noteerden ook een plus. Maar de zakelijke dienstverleners zijn wel somber over de toekomst door de onzekere economische situatie.

Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde monitor 'zakelijke diensten' van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzet van zakelijke dienstverleners is in tweede kwartaal met 1,3 procent gegroeid ten opzichte vorig jaar. De gemiddelde omzetgroei over de eerste helft van 2012 bedroeg 0,7 procent.

Reisbureaus zagen in het eerste half jaar hun omzet groeien met 9,4 procent. Dienstverleners die keuringen en controles verrichten, kenden een plus van 5,9 procent. De architecten daarentegen draaide het slechtste met een krimp van gemiddeld 10 procent.

Verslechtering 

De zakelijke dienstverleners ervaren steeds meer een verslechtering in het economisch klimaat. Voor het derde kwartaal wordt gemiddeld genomen nog gerekend op een gelijkblijvende omzet en prijzen, maar wel met een krimp van het personeelsbestand.