AMSTERDAM - De president van de Duitse Bundesbank, Jens Weidmann, is binnen het bestuur van de Europese Centrale Bank geïsoleerd geraakt in zijn strijd tegen een programma om staatsobligaties van de noodlijdende eurolanden op te kopen.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van bronnen. President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot behoort tot de voorstanders van het opkoopprogramma.

Volgens de krant verzetten de andere bankiers die normaal worden gezien als 'haviken'- naast Knot ook de Luxemburger Yves Mersch, de Duitser Jörg Asmussen en de Fin Erkki Liikanen - zich ook niet meer tegen de plannen.

Voorwaarden

Knot zei eerder deze week wel dat er harde en heldere voorwaarden aan het programma moeten worden gesteld. Zo moeten de betrokken landen flink hervormen en moet er een bankenunie worden opgericht.

Mario Draghi, de president van de ECB, liet dinsdag al weten dat het opkopen van staatsleningen met een looptijd tot 3 jaar door de ECB past binnen de bevoegdheid van de ECB.

Afstand

Weidmann nam al verschillende keren in het openbaar afstand van de plannen van ECB-president Mario Draghi om de Zuid-Europese lidstaten te hulp te schieten - ook onder voorwaarden. Het opkopen van schuldpapieren zou de rente voor deze landen drukken.

Wat er nu gaat gebeuren met het verzet van Weidmann is volgens het FD de vraag. De Duitse centrale bankiers Axel Weber en Jürgen Stark stapten eerder op uit onvrede met de aanpak van de Europese crisis.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier