NEW YORK - Kredietbeoordelaar Moody's heeft het vooruitzicht van de kredietwaardigheid van de Europese Unie verlaagd van 'stabiel' naar 'negatief'.

Dat liet het bureau maandag weten.

Volgens de beoordelaar heeft dit te maken met de mogelijke verlaging van de kredietwaardigheid van de lidstaten die het meest bijdragen aan de EU: Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot Brittannië.

De vier landen zijn van belang voor het bepalen van de financiële status van de unie. Moody's houdt ze verantwoordelijk voor 45 procent van het totale budget.

In juli werd het vooruitzicht voor Nederland en Duitsland ook al verlaagd naar 'negatief'. Dat kwam door het onzekere toekomstbeeld voor het voortbestaan van de euro. De landen hebben wel nog steeds de AAA-status.

Klik op een land om de kredietbeoordeling te bekijken. De gegevens zijn afkomstig van The Guardian. Download de data hier. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Dat de hoogste status gehandhaafd blijft, komt volgens Moody's door het conservatieve budgetbeheer van de Europese Unie en de politieke wil die de landen hebben getoond voor behoud van de kredietwaardigheid van de EU-lidstaten.

Vijf vragen kredietbeoordelaars