AMSTERDAM - De VVD kan niet volhouden dat ze niet meer macht naar Brussel willen overdragen, terwijl de partij dat de afgelopen jaren wel heeft gedaan.

Dat zei kandidaat Tweede Kamerlid Arnold Merkies (SP) maandag tijdens het Financiële Verkiezingsdebat.

"Het verbaast me dat de VVD blijft zeggen dat er niet meer macht overgedragen wordt naar Brussel, terwijl ze de afgelopen twee jaar niet anders hebben gedaan. We hebben nu zelfs geen veto meer over het noodfonds met 40 miljard euro", aldus de SP'er.

Hij vreest dat op termijn door Europa ook de lonen omlaag gaan, of dat CAO's niet meer bindend kunnen worden verklaard.

VVD-Kamerlid Mark Harbers hamert er echter op dat de VVD "de invloed in de lidstaten" wil houden. "Op die manier kan je altijd hervormingen in andere lidstaten afdwingen", zo meent hij.

CDA

Ook vanuit het CDA kwam kritiek op de houding van de VVD. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt dat de VVD zich moet uitspreken over vergezichten in de eurozone. "Hoe kan je van de financiële markten vertrouwen verwachten als Nederland zelf niet het voortouw neemt in die discussie."

Maar volgens de VVD voert de partij precies de lijn uit die ook door de CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager is uitgestippeld. Harbers (VVD) richting Van Hijum: "Gek dat ik als laatste het beleid verdedig van uw eigen Jan Kees de Jager."

'Nep-kapitalisten'

Ook de rol van bankiers kwam in het debat voorbij. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver noemde bankiers "nep-kapitalisten" omdat ze wel de risico's nemen, "maar als het mis gaat moet de belastingbetaler ervoor opdraaien."

Volgens D66 wordt dat probleem opgelost door een bankenunie. Wouter Koolmees: "Dan kun je banken failliet laten gaan."

Pensioenfondsen

Tot slot kwam nog de vraag voorbij of pensioenfondsen meer in Nederland zouden moeten investeren. Koolmees (D66) stelde zich op het standpunt dat het belangrijk is dat mensen de keuzevrijheid hebben om voor het pensioenfonds van hun voorkeur te kiezen, zodat die fondsen daar ook op afgerekend kunnen worden.

Henk Nijboer (PvdA) herinnerde er echter aan dat Nederland "internationaal gezien de laagste kosten per deelnemer" heeft. "Dat komt mede door minder keuzevrijheid, want dat brengt enorme administratie met zich mee."

Debat Zuidas

De financiële woordvoerders van D66, VVD, CDA, PVV, SP, GroenLinks en PvdA debatteerden maandag over de toekomst van de euro, de financiële sector en het Nederlandse bedrijfsleven.

Het debat is georganiseerd door NU.nl en Holland Financial Centre.

Volg het debat op het liveblog van NU.nl

Alles over de verkiezingen op onze special

Lees de interviews in de aanloop naar het Zuidasdebat

Kijk op NUpubliek wat politici en partijen zeggen en doen rond de grote maatschappelijke thema's

Bekijk de twitterberichten over de verkiezingen op NUlive

Het Financiële Verkiezingsdebat