BRUSSEL - Het opkopen van staatsleningen met een looptijd tot 3 jaar door de Europese Centrale Bank (ECB) past binnen de bevoegdheid van de ECB. 

Dat heeft Mario Draghi, de president van de ECB, maandag gezegd in een achter gesloten deuren gehouden vergadering met Europarlementariërs, zo heeft het ANP uit anonieme bronnen vernomen.

Volgens de ingewijden is de inzet van Draghi duidelijk: de ECB gaat het opkopen van staatspapier van Zuid-Europese landen hervatten. De verschillen tussen de rentes die landen in Noord- en Zuid-Europa op hun staatsleningen betalen zijn te groot en de ECB kan niet anders dan ingrijpen om prijsstabiliteit te garanderen. Prijsstabiliteit binnen de EU en met name binnen de eurozone is een van de kerntaken van de ECB.

Een aanpassing van het belangrijkste rentetarief in de eurozone lijkt namelijk geen effect te hebben op de rentes die landen als Italië of Spanje moeten betalen op hun staatspapier. Op dit moment staat dit rentetarief op 0,75 procent.

Draghi ontketende eind juli een opluchtingsrally op de beurzen door te zeggen dat hij tot alles bereid is om de euro te redden, maar concrete plannen bleven tot dusver uit. Donderdag is er weer een beleidsvergadering van de ECB.

Lees meer over staatsleningen.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier.