ROTTERDAM - De financiële positie van pensioenfondsen is eind augustus iets verbeterd ten opzichte van een maand eerder. 

De gemiddelde dekkingsgraad is 1 procentpunt gestegen naar 95 procent. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Met de stijging komen pensioenfondsen iets dichter bij de vereiste minimale dekkingsgraad van 105 procent.

Als de pensioenfondsen zouden rekenen met een gunstiger rekenmethode van de rente om de waarde van hun vermogen vast te stellen, was de gemiddelde dekkingsgraad uitgekomen op 100 procent.

Rekenrente

''Het lijkt steeds waarschijnlijker dat pensioenfondsen eind dit jaar moeten korten'', zegt Raymond de Kuiper van Aon Hewitt. Dat is volgens hem onder meer afhankelijk van de vraag wat de politiek gaat doen met de rekenrente.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) zal waarschijnlijk de tweede helft van deze maand een besluit nemen over de rekenrente voor pensioenfondsen, heeft zijn woordvoerder maandag laten weten. Kamp noemde vorige maand een korting op de pensioenen volgend jaar ''zeer waarschijnlijk'', maar zei zijn best te gaan doen deze ''enigszins te beperken''.

De gemiddelde dekkingsgraad verbeterde afgelopen maand vooral door gunstige ontwikkelingen op de aandelenmarkten.

Vijf vragen over de dekkingsgraden van pensioenfondsen.