AMSTERDAM - Bestuursvoorzitter van PostNL Herna Verhagen heeft het vertrouwen in haar operationeel directeur Pieter Kunz opgezegd. 

Reden is de mislukte reorganisatie van de postbezorging, die twee maanden geleden werd stilgelegd. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag op basis van bronnen binnen het postbedrijf.

Volgens de krant heeft commercieel directeur Ger Jacobs zich solidair verklaard met Kunz en stapt ook hij op. PostNL wil die lezing niet bevestigen, maar meldt in een begeleidend persbericht dat beide partijen 'in goed overleg' uit elkaar zijn gegaan.

Begin dit jaar kreeg PostNL vanwege de reorganisatie, waarbij een aantal sorteercentra wordt gesloten, ernstige problemen om de post op tijd bezorgd te krijgen. Toen president-commissaris Piet Klaver eiste dat de reorganisatie daarom werd opgeschort, stapte toenmalig topman Harry Koorstra plotseling op.

Opvolger

Zijn opvolger Verhagen wil de reorganisatie hervatten, maar heeft nog niet laten weten hoe en wanneer ze dat gaat doen. 

De werkzaamheden van Jacobs zullen worden waargenomen door Arno van Bijnen (directielid Commercie). De beoogde opvolger van Kunz is Albert Rodenboog, die nu nog logistiek directeur is bij het onderdeel Pakketten.

PostNL kondigde ook aan het aantal leden van de raad van bestuur te willen verkleinen van drie naar twee. Directeur personeelszaken Gérard Aben gaat in het eerste kwartaal van 2013 met pensioen, waarna het bestuur zal bestaan uit voorzitter Verhagen en financieel directeur Jan Bos.

Katalysator

''De nieuwe topstructuur en de voorgenomen benoemingen sluiten aan op de strategische doelstellingen van PostNL en de uitdagingen die wij hebben'', aldus bestuursvoorzitter Verhagen. ''Bovendien zijn deze wijzigingen een katalysator voor de gewenste cultuurverandering.''

PostNL wilde in 1,5 jaar 163 bestelkantoren terugbrengen tot negen centrale locaties. Die nieuwe manier van werken leidde tot grote problemen, waaronder het niet tijdig verwerken van de post.

Het bedrijf besloot vervolgens de reorganisatie gefaseerd uit te voeren, maar de herstructurering werd door aanhoudende problemen voor onbepaalde tijd stilgelegd.