ROTTERDAM - P. van Bergeijk, directeur van het bouwbedrijf Boele & Van Eesteren, heeft zijn functie ter beschikking gesteld. Dat heeft een woordvoerder van VolkerWessels, het moederconcern van Boele & Van Eesteren, donderdag bevestigd.

Van Bergeijk werkt nog wel mee aan het interne onderzoek dat VolkerWessels heeft ingesteld naar aanleiding van een opgedoken schaduwboekhouding van Boele & Van Eesteren. Verder is hij momenteel bezig met het overdragen van zijn werkzaamheden, aldus de zegsman. VolkerWessels wil geen verdere toelichting geven.

Prijsafspraken

In de schaduwboekhouding van Boele & Van Eesteren staat beschreven dat bouwbedrijven tussen 1995 en 2001 vele geheime prijsafspraken hebben gemaakt. Het gaat om projecten in de utiliteitsbouw. Bij de vorige bouwfraude (2001) ging het vooral om grond-, weg- en waterbouw.

VolkerWessels-topman H. Hazewinkel is verrast over het naar boven komen van schaduwboekhoudingen. "Ik weet echt niet waar ze vandaan komen. En waarom ze steeds weer opduiken. Of hoelang ze al ergens in een kast liggen", verklaarde hij woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers van zijn bouwonderneming.

Onderzoek

De ontdekte boekhouding van dochter Boele & Van Eesteren heeft bij VolkerWessels tot diepgaand onderzoek geleid. De deur staat inmiddels open voor de kartelwaakhond NMa. Alles wat de interne commissie vindt gaat ook naar de NMa.

Intern geldt bij VolkerWessels een gedragscode die onlangs opnieuw is aangescherpt. Die code heeft bijvoorbeeld een klokkenluidersregeling en wijst iemand aan die per onderdeel de integriteit bewaakt. Een werknemer die de regels overtreedt, moet zonder pardon vertrekken. "Dat is nog niet het geval geweest", aldus Hazewinkel.