ZÜRICH - De bijna ter ziele zijnde nationale Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair stapt naar de rechter. Ze wil voorkomen dat haar opvolger, het regionale Crossair, met het merk Swiss wegvliegt zonder daarvoor te betalen.

De nieuwe maatschappij neemt 70 procent van de vluchten over die vroeger aan Swissair toebehoorden. De juridische stap van de Swissair Group lijkt weinig kans van slagen te hebben om de start van Swiss op 1 april tegen te houden. Het wordt vooral gezien als een gebaar naar de schuldeisers van de failliete maatschappij.

In een vrijdag gepubliceerde verklaring beweert Swissair Group dat Crossair weigert tot een acceptabele regeling te komen. Met een aantal banken was overeengekomen het merk Swissair te waarderen op zo'n 660 miljoen Zwitserse frank, circa 450 miljoen euro. Crossair kreeg daarbij het recht dit merk te kopen. De nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij wil zoveel mogelijk van het uiterlijk van zijn voorganger overnemen en tooit haar toestellen bijvoorbeeld met hetzelfde witte Zwitserse kruis.

De Zwitserse overheid en een aantal particuliere bedrijven, waaronder de betrokken banken, hebben 2,7 miljard Zwitserse frank, ,83 miljard euro, bijeengebracht om van Crossair een nationale luchtvaartmaatschappij te maken.

Swissair vroeg in oktober surseance van betaling aan nadat het was bezweken onder de schuldenlast die nog werd verzwaard door de gevolgen van de terreuraanslagen van 11 september in de VS.