AMSTERDAM - Kennisinstellingen en het bedrijfsleven hebben in een manifest de handen ineen geslagen om te werken aan de toekomst van de Nederlandse (kennis)economie.

Ze vinden dat het nieuwe kabinet meer geld moet reserveren voor 'nieuwsgierigheidsgedreven' onderzoek, op alle wetenschapsgebieden.

Dat zeggen Ondernemingsorganisatie VNO-NCW, de organisatie voor wetenschappelijk onderzoek NWO, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de HBO-raad, MKB-Nederland, de vereniging van universiteiten VSNU en onderzoeksinstituut TNO.

Nederland heeft de ambitie om deel uit te maken van de top vijf kenniseconomieën van de wereld. Om die positie te realiseren zal Nederland structureel meer moeten investeren, aldus de ondernemingsorganisaties en kennisinstellingen.

In het maandag gelanceerde manifest kaarten de voorzitters van de partijen aan dat het van essentieel belang is dat de klap van het wegvallen van de FES-middelen wordt opgevangen door de middelen van de tweede geldstroom voor onderzoek te vergroten.

Sinds 1993 kwamen de meevallers uit de aardgasbaten terecht in Fonds Economische Structuurversterking (FES). Het FES was deels bestemd voor de infrastructuur, maar ook deels voor investeringen in de Nederlandse kenniseconomie.

Innovatiekracht

De manifestpartijen roepen het nieuwe kabinet tevens op om verruiming van de geldstroom voor toepassings- en praktijkgericht onderzoek, wat volgens de partijen nodig is om de innovatiekracht van het bedrijfsleven te versterken.

Volgens de voorzitters zou Nederland, zodra het kan, een voorbeeld moeten nemen aan het kennisinvesteringsniveau van Duitsland, Zwitserland en de Scandinavische landen.