KEULEN - De Duitse minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, wil de aankoop van cd's met belastinggegevens verbieden.

Iedereen die zulke gegevens gebruikt, maakt zich schuldig aan heling, aldus de minister van de liberale FDP in de krant Rheinische Post.

In juli werd bekend dat de autoriteiten van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, waar een coalitie van de sociaaldemocratische SPD en de Groenen regeert, gegevens hebben gekocht over 1000 klanten van de Zwitserse Couttsbank.

Daarmee ging de deelstaat in tegen de overeenkomst die de Duitse regering met de Zwitserse regering over de belastingen heeft gesloten. Die overeenkomst kan de Duitse regering miljarden opleveren.

In de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, waar de oppositie de meerderheid heeft, bestaat veel weerstand tegen die overeenkomst. Bovendien zal de Zwitserse bevolking er in een referendum over moeten stemmen.

Naheffing te laag

Tegenstanders van de overeenkomst zeggen dat de naheffing die belastingontduikers wordt opgelegd, te laag is. Dat is volgens hen niet eerlijk tegenover degenen die wel stipt hun belastingen betalen.

De SPD reageerde fel op de uitlating van de minister van Justitie. Volgens Thomas Oppermann, coördinator van de SPD-fractie in de Duitse Tweede Kamer, bedient zij met het door haar voorgestelde verbod ''criminele rijken'' en maakt de FDP haar reputatie als ''partij ter bescherming van belastingontduikers'' opnieuw waar.

Bankmedewerkers

De cd's met belastingontduikers zijn afkomstig van bankmedewerkers die de gegevens hebben gestolen van hun bedrijf.

Volgens het weekblad Focus hangt de prijs van de cd's af van de problemen bij de ontcijfering van de data. Noord-Rijnland-Westfalen heeft volgens het blad iets meer dan 1 miljoen euro betaald voor de cd van Couttsbank. Eerder was sprake van 3,5 miljoen, maar het bleek lastig de gegevens te ontcijferen.