UTRECHT - Bankverzekeraar Fortis heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar een ruime winstsprong gemaakt. De nettowinst over de laatste drie maanden van 2003 kwam uit op 849 miljoen euro, zo blijkt uit de jaarcijfers die donderdag werden gepresenteerd. Dat is 37 procent meer dan in het voorgaande jaar, toen het nettoresultaat 619 miljoen euro bedroeg.

Het vierde kwartaal heeft de jaarresultaten van het Belgisch/Nederlandse concern dan ook versterkt. De nettowinst over het gehele boekjaar is uitgekomen op 2,2 miljard euro. Dat is vier keer zoveel als in 2002. In dat jaar werd de winst van het financiële concern geteisterd door enorme verliezen op de aandelenportefeuille.

De operationele winst kwam zelfs vijf keer hoger uit, eveneens op 2,2 miljard euro. Als de waardeverschillen in de beleggingsportefeuille niet worden meegerekend, zou de winstgroei procent bedragen. Het grootste deel van deze stijging komt voort uit de verzekeringstak, waar de de operationele winst exclusief invloeden van aandelenbelangen met 29 procent toennam. Bij de bankendivisie steeg dit winstcijfer met 6 procent.

Fortis-topman Anton van Rossum verwacht dat de bankverzekeraar ook in het lopende boekjaar een hogere winst zal neerzetten. In een toelichting op de cijfers meldde hij dat Fortis de verkoop van zijn Amerikaanse verzekeringsdochter voldoende zal compenseren. Het financiële concern heeft in februari 65 procent van verzekeraar Assurant verkocht. Dat deel van de winstgevende verzekeringsdochter valt daarmee uit de winstcijfers. Naar verwachting verkoopt Fortis dit jaar ook het resterende belang in Assurant.