MADRID - Het Spaanse kabinet heeft vrijdag ingestemd met een hervorming van de bankensector, waaronder de oprichting van een zogeheten 'bad bank'.

In de bad bank worden onder meer slechte leningen van kredietverstrekkers en vastgoed ondergebracht.

Spaanse banken zitten met steeds meer dubieuze leningen en slecht verkoopbaar vastgoed in hun maag, sinds de huizenbubbel in 2008 barstte en het werkloosheidspercentage steeg tot bijna 25 procent.

Giftige activa

''We moeten de financiële sector schoonmaken, zodat banken weer geld gaan uitlenen'', zei vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría. Het is alweer de vijfde hervorming van de financiële sector in Spanje in drie jaar tijd.

De bad bank zal tien tot vijftien jaar blijven bestaan en zal een nog onbekende hoeveelheid slechte leningen en vastgoed kopen van kredietverleners die Europese steun krijgen. De banken krijgen geld, goede leningen of aandelen in ruil voor hun giftige activa, die in de bad bank verdwijnen.

Eurolanden

De eurolanden beloofden Spanje in juni maximaal 100 miljard euro aan noodkredieten om zijn banken te versterken. Volgens Europees Commissaris Olli Rehn tonen de nieuwe initiatieven aan dat Spanje vastbesloten is zich aan de voorwaarden voor die steun te houden. Hij benadrukte dat een gezonde bankensector noodzakelijk is voor economisch herstel in Spanje.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier