BRUSSEL - Alle banken in de eurozone, circa 6000, moeten op termijn onder één toezichthouder gaan vallen. Europees commissaris Michel Barnier (Interne Markt) werkt aan dergelijke voorstellen.

Tijdens de dagelijkse persconferentie van de Europese Commissie bevestigde een woordvoerder dat Brussel werkt aan de plannen, maar veel wilde de zegsman er niet over kwijt.

In een interview met de Franse krant Les Echos zei Barnier dat banken die steun gaan krijgen uit het permanente noodfonds ESM direct onder toezicht zouden moeten worden gesteld. Voor de andere banken zal dit niet van de ene op de andere dag gaan, maar geleidelijk.

Naast een toezichthouder wil Barnier een orgaan in het leven roepen, dat de autoriteit heeft om slecht presterende banken te kunnen sluiten.

Nu ligt deze bevoegdheid alleen bij de centrale banken van de landen. De bedoeling van meer toezicht en controle op banken is om de sector te laten opdraaien voor problemen en niet de belastingbetaler. Nu moeten landen in problemen geraakte banken financieel ondersteunen.

Lees alles over de schuldencrisis