DEN HAAG - De verzekeraar Aegon Nederland heeft de afgelopen vier jaar verzwegen dat het volledig eigenaar is van tussenpersoon Meeùs. Dat meldde woensdag het tv-programma Nova en Het Financieele Dagblad op basis van eigen onderzoek. Volgens de Consumentenbond is dit het bewijs dat zelfregulering niet werkt.

Aegon stelt eisen aan het financieel advies- en verkoopkantoor, dat zegt onafhankelijk te zijn. Zo heeft de verzekeraar afspraken gemaakt over het aantal Aegon-polissen dat Meeùs moet verkopen. Ook heeft het bedrijf een flinke vinger in de pap bij benoemingen in de top. Bij Meeùs staat oud-minister W. Vermeend sinds begin vorig jaar aan het roer.

Bonussen

Meeùs zou minstens 40 procent van de polissen moeten onderbrengen bij Aegon. Topmanagers kunnen bonussen krijgen als zij veel polissen van Aegon verkopen.

Aegon heeft Meeùs, voorheen de Kamerbeek Meeùs Groep, uit de boeken gehouden door het op te voeren als belegging. Aegon zal vrijdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2003 Meeùs voor het eerst opvoeren als groepsmaatschappij.

'Breed gecommuniceerd'

Aegon bevestigde woensdag in een schriftelijke reactie dat het eigenaar is van Meeùs Groep waar ruim 2500 mensen werken. "Jarenlang was het niet gebruikelijk dat verzekeraars hun belang in tussenpersonen openbaar maakten", verklaart de verzekeraar. Volgens het bedrijf is vanaf 2000 het Aegon-belang in het bedrijf "breed gecommuniceerd". In een voorlichtingsfolder - de GIDI-wijzer - staat volgens Nova en het FD slechts dat Meeùs gelieerd is aan Aegon.

Aegon verklaart steeds zorgvuldig Meeùs niet eerder als deelneming in de boeken te hebben opgenomen. Dat gebeurde na goedkeuring van de accountant. Pas vanaf 1 januari 2003 kwam het bedrijf uit Breda in de boeken, omdat Aegon niet langer zocht naar een koper voor het bedrijf.

Boekhoudregels

Volgens nieuwe boekhoudregels moet een bedrijf een meerderheidsbelang altijd meenemen in de boeken, tenzij het onderdeel niet tot de groep behoort. Bedrijven moeten vanaf volgend jaar boekhouden volgens deze regels.

Nova en het FD baseerden hun onderzoek grotendeels op het strafdossier van de voormalig financieel topman van Aegon Nederland, Paul V. Hij staat momenteel als verdachte terecht wegens verduistering. Dat bedrag kan oplopen tot 21 miljoen euro.

Consumentenbond

De onduidelijke verhouding tussen Aegon en een verkoper van zijn verzekeringen laat zien dat zelfregulering van de sector niet werkt, aldus een woordvoerster van de Consumentenbond donderdag. "Kennelijk kreeg de klant geen onafhankelijk advies. Het Aegon-voorbeeld toont aan dat zelfregulering niet werkt."