AMSTERDAM - CDA-Kamerlid Eddy van Hijum waarschuwt voor IceSave-praktijken door de nieuwe Ikano Bank. Deze bank, gelieerd aan het Zweedse warenhuis IKEA, biedt vanaf aanstaande zaterdag leningen aan aan Nederlandse klanten.

Dat laat Eddy van Hijum weten aan NU.nl.

Van Hijum maakt zich zorgen dat de bank niet onder het Nederlandse toezicht valt. Hij roept de minister van Financiën Jan Kees de Jager op de Ikano Bank op te dragen wel een bankvergunning in Nederland aan te vragen.

De Volkskrant meldde maandag dat de bank niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt.

Ook waarschuwt Van Hijum voor woekerrentes. Hij vindt dat de AFM toezicht op de bank moet houden. Zeker omdat deze een jaarlijkse rente van 13 procent gaat vragen voor de mogelijkheid tot 'gespreid betalen', zoals de bank op haar website meldt.

Lening

Klanten van IKEA kunnen in het warenhuis of vanuit huis een lening aangaan voor de aankoop van een IKEA-bed, bank, lamp of ander product.

IKEA bood eerder al de mogelijkheid tot gespreid betalen aan, maar dat was met een externe partij.

Garantiestelsel

De lening valt, in tegenstelling tot wat Ikano vermeldt, alleen onder het toezicht van de Zweedse financiële autoriteit.

Volgens De Nederlandsche Bank is dit echter grotendeels gelijk aan het garantiestelsel in Nederland. In Europees verband is afgesproken spaartegoeden tot honderdduizend euro te garanderen. Aangezien Zweden in kronen betaalt, fluctueert dit bedrag iets.

Ikano Bank is eigendom van de Kamprad-familie, die IKEA heeft opgericht. De instelling maakte oorspronkelijk deel uit van IKEA, maar is sinds 1988 zelfstandig. De bank is actief in de Scandinavische landen, Groot-Brittannië, Duitsland, Oostenrijk, Rusland en Polen en houdt zich buiten Nederland ook bezig met vastgoed, verzekeringen en vermogensbeheer.

Reactie Ikano

In een reactie op de uitspraken van CDA'er Van Hijum laat Ikano echter aan NU.nl weten dat er geen reden is tot vrees. "We verlenen uitsluitend een kredietproduct waarbij we voor onze klanten transparant maken wat de kosten zijn. Ook hebben we dezelfde toets ondergaan als aan andere Nederlandse en Europese banken gesteld wordt", aldus een woordvoerder van de bank.

De woordvoerder verwerpt dat de bank tegen "woekerrentes" leningen zou verstrekken. "Wij zitten wat tarieven betreft op de lijn van vergelijkbare leningen."

Over het niet vallen onder het depositogarantiestelsel benadrukt de woordvoerder dat Ikano geen bank is waar mensen hun geld kunnen stallen tegen een spaarrente. "In dat opzicht is er dus ook niet het risico dat mensen hun geld kwijtraken." Hij vermoedt dan ook dat Van Hijum verkeerd is ingelicht daarover.

Volgens de woordvoerder heeft Ikano verder "vooralsnog" geen plannen om ook een spaarbank te worden