AMSTERDAM - Het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft vrijdagochtend het werk neergelegd op het vliegveld van Frankfurt.

De staking duurt van 05.00 uur tot 13.00 uur, laat vakbond UFO weten. Aanleiding voor de staking is het stuklopen van de onderhandelingen dinsdag over loonsverhoging.

De UFO wil dat het cabinepersoneel vijf procent meer gaat verdienen. Lufthansa wil de arbeidsvoorwaarden van de in totaal achttienduizend stewards en stewardessen juist versoberen.

De staking heeft geleid tot annulering of vertraging van honderden vluchten. Duizenden reizigers zijn gestrand.

Geen binnenkomende vluchten

De luchthaven van Frankfurt accepteert geen binnenkomende vluchten meer uit andere Europese landen. Als gevolg van de staking bij Lufthansa is er geen parkeerruimte meer voor vliegtuigen op het vliegveld, zo liet uitbater Fraport vrijdag weten.

Vliegtuigen die al in de lucht zijn, mogen nog wel landen. Ook intercontinentale vluchten worden ontzien. KLM liet desgevraagd weten geen vluchten te hebben geannuleerd als gevolg van de problemen in Frankfurt. Wel zei een woordvoerster dat die tot vertragingen kunnen leiden.

Uitvalbasis

Frankfurt is de belangrijkste uitvalsbasis van Lufthansa, dat vanaf daar zijn intercontinentale netwerk bedient. De luchthaven is na Heathrow in Londen en Charles de Gaulle in Parijs de grootste van Europa.

De Duitse spoorwegen zetten wegens de staking extra treinen in om gestrande reizigers alsnog naar hun bestemmingen te brengen. Passagiers met een ticket voor een binnenlandse vlucht van Lufthansa kunnen dat omwisselen voor een treinkaartje bij Deutsche Bahn.