DELFZIJL - Grootverbruikers van elektriciteit in de metaalsector en enkele chemische bedrijven, krijgen een korting van 50 procent op de transportkosten van elektriciteit.

Daarmee kunnen ze concurreren met Duitse bedrijven die al langer dergelijke kortingen krijgen.

Dat heeft minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) donderdag gezegd tijdens een werkbezoek aan aluminiumproducent Aldel in Delfzijl.

In Duitsland krijgen bedrijven die veel elektriciteit verbruiken een korting op de transportkosten die kan oplopen tot 100 procent.Verhagen vindt dat geen eerlijke concurrentie.

''Het kan niet zo zijn dat er hier in Nederland mensen op straat komen te staan omdat bedrijven in Duitsland wel een korting krijgen'', zei de minister.

Twee delen

De elektriciteitsrekening bestaat grofweg uit twee delen: één deel voor de opwekking van de energie en één deel voor de transportkosten ervan.

Behalve aluminiumproducent Aldel maken ook zinkproducent Nyrstar uit Budel en enkele chemiebedrijven mogelijk aanspraak op de korting, liet het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie weten.

Het kabinet heeft de Europese Commissie in februari gevraagd te onderzoeken of de Duitse korting in strijd is met de Europese regels tegen staatssteun. De commissie heeft hier nog geen uitspraak over gedaan.