AMSTERDAM - De warenhuizen Hema en Bijenkorf stappen in verzekeringen en hypotheken. De Bijenkorf in Amsterdam opent half maart een financiële afdeling. Later volgen winkels in Rotterdam en Den Haag. De Hema begint in het eerste halfjaar met het aanbieden van eenvoudige financiële producten. Dat verklaarde woensdag een woordvoerder van moederbedrijf Vendex KBB.

"Aan de kant van de banken neemt het contact met de klant af", zei de woordvoerder. "Klanten pinnen steeds vaker en bezoeken minder vaak de bank. Daar zien wij kansen, omdat we veelvuldig contact met klanten hebben. Bovendien hebben we veel vestigingen in Nederland."

Tussenpersonen

Het warenhuisconcern verkoopt de verzekeringen van verschillende verzekeringsmaatschappijen, maar namen wil het bedrijf niet noemen. Bij de Bijenkorf komt de nadruk te liggen op de verkoop van hypotheken via tussenpersonen. Verder wil het warenhuis ook woonverzekeringen aanbieden.

Vendex KBB richtte in 2002 een onderneming op onder de naam Cards & Financial Services (CFS). Die dochter zette ook al twintig geldautomaten in Hema's. Binnenkort besluit de onderneming of de test met de automaten ook naar andere filialen wordt uitbreid.

Vendopolis

De warenhuizen van V&D, ook een onderdeel van Vendex KBB, verkopen al vele jaren verzekeringsproducten onder de naam Vendopolis. Dat was een joint venture met verzekeraar Achmea. Vendex KBB kocht de verzekeraar uit en brengt Vendopolis onder bij CFS.