ROTTERDAM - De Kamer van Koophandel Rotterdam (KvK) luidt de noodklok voor een dreigende economische krimp in 23 gemeenten rond de Rotterdamse haven.

Deze gemeenten zouden te weinig ruimte geven aan bedrijven die gericht zijn op de Rotterdamse haven. Dat maakte de kamer donderdag bekend.

Volgens de kamer zijn de 23 gemeenten, zoals Goedereede, Oud-Beijerland en Hellevoetsluis te veel gericht op recreatie en toerisme en dat zou onvoldoende zijn om het economische tij in die gemeenten te keren. De gemeenten missen een duidelijk visie gericht op economische groei.

Om die reden houdt de Kamer van Koophandel op 4 september een debat met ondernemers, lokale beleidsmakers en Tweede Kamerleden. ''Als iemand z'n baan verliest, moet hij op zoek naar nieuw werk", zegt KvK-voorzitter Jos van der Vegt.

Krimpen

''Gemeenten die dreigen te krimpen moeten daarom ruimte bieden aan nieuwe bedrijven, maar die bereidheid is niet groot. We profiteren in de regio nog te weinig van de haven, terwijl de doorvoer uit de haven groeit. Dat kan banen opleveren. Het is verontrustend dat Rotterdam als enige van de vier grote steden zo sterk wordt bedreigd door krimp in haar omgeving."

In bestemmingsplannen worden ondernemingen allerlei beperkingen opgelegd, in bouwhoogte, oppervlakte en op het gebied van milieu, constateert de KvK.

Van der Vegt vindt dat gemeenten kiezen voor inkomsten op korte termijn, zoals een hogere opbrengst uit grondverkoop voor woningbouw. ''Als gemeenten niet voor de lange termijn kiezen en de lasten van de economie niet willen dragen, verdwijnt de economie.’’

Knelpunten

Ondernemers hebben samen met de Kvk 80 knelpunten voor de bereikbaarheid van bedrijven geconstateerd. Het gaat onder meer om problemen met ontsluiting van bedrijventerreinen, te smalle lokale wegen en de bereikbaarheid van winkelcentra en bedrijventerreinen.

''Een gebied dat slecht bereikbaar is, trekt geen ondernemingen aan. We moeten de kansen op groei die ontstaan door de Tweede Maasvlakte, nu pakken.''