AMSTERDAM - Het instellen van het bankentoezicht is essentieel om de ethiek in de financiële wereld weer terug te brengen. "Dat kan alleen op Europees niveau geregeld worden."

Dit stelt Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) tegenover NU.nl. Volgens hem moet het moraal in de financiële wereld weer terug worden gebracht, waarmee hij zich aansluit bij de oproep van George Möller, voorzitter van de raad van toezicht van de AFM.

"Maar om dat moraal terug te brengen moet er nog veel meer op Europees niveau geregeld worden." Zo is de PvdA voor het instellen van een Europees bankentoezicht en faillissementsrecht.

Volgens Nijboer is er dan ook een nog bredere aanpak nodig dan de belofte die de tijdens de laatste EU-top is gedaan om nog voor het einde van het jaar een gezamenlijk Europees bankentoezicht in te stellen.

"Je zult moeten zorgen dat banken niet producten aan bijvoorbeeld woningcorporaties en waterschappen kunnen verkopen die ze eigenlijk niet nodig hebben. Ze moeten producten verkopen die de risico’s afdekken, niet die juist risico’s creëren."

In verleden zijn door banken producten aangesmeerd om winst te maken, aldus Nijboer. Hij vindt dat aandeelhouders daar nu de rekening over moeten betalen. "Maar dat kunnen we op nationaal niveau niet regelen."

Debat

Op 3 september gaan de financiële woordvoerders van alle politiek partijen met elkaar in debat tijdens 'Het Financiële Verkiezingsdebat' georganiseerd door NU.nl en het Holland Financial Centre.

In de aanloop naar het debat spreekt NU.nl dagelijks een van de deelnemers over het actuele nieuws.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier

Alles over de verkiezingen

Grafische weergave plannen en bezuinigingen Pvda